Életmód tanácsok

A szív és érrendszeri rizikót befolyásoló tényezőkkel kapcsolatban bőséges nyomtatott és elektronikus információ áll rendelkezésre az egészségesebb életmód kedvező hatásainak alátámasztására.

eletmod

Célszerű az életmód tanácsokat a rizikó tényezőkkel összefüggésben ismertetni. Vannak nem befolyásolható kockázati tényezők, mint az életkor, a nem, vagy a genetikai háttér, de ezek is figyelembe veendők a helyes életmód kialakításánál.

anamnezis

A családban előfordult betegségeket figyelembe kell venni a helyes életmód kialakításánál.

labor arterias_eletkorekg egyeb_vizsgalatok gyogyszer

A kockázati tényezők egy csoportja, többnyire már kialakult betegségek formájában orvosi vizsgálatok alapján kerülhet megállapításra. Az életmódváltás ebben az esetben több, mint kívánatos.

dohanyzas alkohol diabetesz vernyomas testalkat

A legtöbb szív és érrendszeri problémát a dohányzás, alkoholfogyasztás, cukorbetegség, magas vérnyomás és az elhízás okozza. Ezek hatásai a káros szokások elhagyásával mérsékelhetőek, legtöbb esetben javulás is elérhető.

taplalkozas elvezeti_cikkek mozgas stressz szajhigienia

A táplálkozás, élvezeti cikkek fogyasztása, a testmozgás, a stressz nagymértékben befolyásolja a szív és érrendszeri állapotunkat is. Nem közismert az a tény, hogy a szájhigénia elhanyagolásával kialakuló ínysorvadás a folyamatos gyulladásos állapoton keresztül okoz szív és érrendszeri problémákat.