A mérés kivitelezése

Az Arteriográf műszerrel történő mérés öt egyszerű lépése, részletesen

1. A mandzsetta felhelyezése

Az Arteriográf műszerhez 3 különböző méretű mandzsetta tartozik:
- kicsi
- közepes
- nagy

Helyezze a megfelelő méretű mandzsettát a páciens domináns felkarjára!

A megfelelő méretű a beteg karját átérő, de a lehetőleg legkisebb mandzsetta.

A domináns kar nem feltétlenül az, amelyikkel a páciens ír – hanem inkább az, amelyikkel munkát végez!

A domináns kar kiválasztása azért történik, hogy az erősebb, azaz feltehetően erősebb A. brachialissal rendelkező kart válasszuk, amely nagy valószínűséggel megfelelő jelet produkál. Vékony karú, illetve gyenge izomzattal rendelkező páciensek esetében érdemes erre külön tekintettel lenni.

mt7

A mandzsettát a lehető legszorosabban kell feltenni! (Szintén a megfelelő jelminőség végett.) A szorosság azt jelenti, hogy a mandzsetta a lehető legpontosabban illeszkedjen a karra, és kövesse annak ívét.

Amennyiben a szükségesnél nagyobb méretű, vagy túl laza mandzsettát alkalmaz, figyelmeztetést ad a szoftver is: jelzi, hogy kicsik a pulzus amplitúdók, így nem végzi el az automatikus kiértékelést. Ilyenkor érdemes a mandzsetta szorosabbra húzásával illetve egy kisebb mandzsetta választásával megismételni a mérést.

A kisebb méretű mandzsetta a vérnyomásmérés pontosságát érdemben nem befolyásolja.

A mandzsettát gumicsövével lefelé, a felkaron helyezze el! Ügyeljen arra, hogy a mandzsetta gumicsöve a szabad mozgást ne gátolja!

A bőrirritáció elkerülése érdekében a mandzsetta alatt vékony anyagból készült póló/ing viselete megengedett.

A mandzsetta és a beteg mellkasa ne érintkezzen, mert a légzés okozta mellkasmozgás változtathatja a mandzsetta nyomását!

A mérés fekvő helyzetben, az erre a célra megfelelő orvosi ágyon történik.

2. Betegadatok felvétele/beteg kiválasztása

Új páciens esetén új lapot nyitunk, illetve ismételt mérésnél a meglévő betegek listájából választjuk ki a beteg előző méréseket is tartalmazó oldalát.

3. a Jug-Sy távolság mérése

A jugulum csontmélyedésétől a symphysis (szeméremcsont) felső tapintható széléig mérjük azt a távolságot, melyet (centiméterben) szükséges megadni a beteg oldalán az adott ablakban. A mérés indításának a feltétele a Jug-Sy mérése.

mt3

Ez a távolság az aorta hosszával megegyező távolság.

A mérés során igyekezzünk figyelni az abdominális ívre (terhesség, elhízás), melynek beleszámolása a távolság túlmérését jelenti, ezáltal a pulzushullám-terjedési sebesség fals pozitív értékét kaphatjuk! Ezekben az esetekben egyik ujjunkkal a referenciapontokat érintve mérünk, a kezünkkel függőleges irányban kissé eltartva a mérőeszközt, hogy a szalag egyenes maradjon. Használhatunk segédezközt is (caliper, újszülöttek mérésére alkalmazott mérő).

A távolságot nem szabad magasság alapján megbecsülni, a mérést minden beteg esetében el kell végezni.

4. A mérőprogram indítása és automatikus lefuttatása

A PW gomb lenyomásával a műszer automatikusan elvégzi a vérnyomásmérést, majd a mandzsetta nyomásának változtatásával a diasztolés és a szupraszisztolésSzupraszisztolésA mért szisztolés vérnyomás feletti. Az Arteriográf 35 Hgmm-rel fújja a szisztolés fölé a mandzsettát, így jöhet létre a brachialis artéria okklúziója. A balkamra összehúzódási fázisában a vér egészen addig nem tud átjutni az elszorított érszakaszon, ameddig az artériában a vér nyomása kisebb, mint a mandzsetta nyomása. Mindez pár (max. 10) másodpercig tart, fájdalommentes. mérést.

mt2

Amennyiben a mérés minőségét megfelelőnek találtuk, a mérést el lehet menteni, lehet hozzá kommentárt fűzni, és mindezt ki lehet nyomtatni illetve e-mailben elküldeni.

5. A mérés minőségének ellenőrzése

A mérés minőségéről informáló paraméter az SD (Standard deviáció).

Az SD meghatározásának jelentősége abban áll, hogy a mérést zavaró körülmények (mozgás, ritmuszavar, légzés, beszéd, köhögés, stb.) az egyes pulzusgörbék alakját torzíthatják.

Amennyiben a regisztrált pulzusgörbék nem homogének, a program ezt jelzi.

1,1 feletti szórás esetén a szoftver képernyőjén az SD értéke piros színnel, figyelmeztetés formájában jelenik meg.

1,1 feletti SD esetén a mérést meg kell ismételni a szabályok szigorúbb betartásával!