A mérés körülményei, a beteg és az orvos által betartandó szabályok

Az artériás stiffness mérésének feltételeit és körülményeit, a vérnyomásméréséhez hasonlóan a nemzetközi előírásoknak megfelelően kell betartani. Az alábbi -egyszerű- szabályok (melyek alig-alig térnek el a helyes vérnyomásmérés kivitelezésének előírásától) betartása elengedhetetlen a roppant érzékeny műszerrel történő méréshez, a lehetséges befolyásoló tényezők kiiktatásához és a mérések későbbi, összehasonlításra alkalmas megismétléséhez.

Bizonyosodjunk meg arról, hogy a páciens a vizsgálatra megfelelő állapotban érkezett-e, illetve, hogy a körülmények megfelelőek. A kritériumok alább találhatók. Ettől eltérő esetben érdemes megjegyzést fűzni a méréshez.

● Szólítsuk fel a pácienst, hogy a vizsgálat időtartama alatt nyugodtan, egyenletesen lélegezzen!

● A mérés alatt izommozgás, különösen a karizmok mozgása kerülendő, mert ez a mérés idejét jelentősen megnöveli, illetve sikertelen méréshez vezethet, valamint csökkentheti annak pontosságát. Az izommozgás a mért pulzushullám alakját eltorzítja, kiértékelését lehetetlenné teszi.

● Kerüljük a nagyon kirívó alapkörülményeket (például nagyon magas külső hőmérsékletet)!

● Ha a beteg előzőleg megerőltető testmozgást végzett, pihennie kell.

● A vizsgálat előtt a beteg tartózkodjon a dohányzástól, étkezéstől és koffeintartalmú italok fogyasztásától a vizsgálatot megelőző 3 órában. A vizsgálat előtti 10 órában nem szabad alkoholt fogyasztani.

● A beteg a vizsgálat alatt nem beszélhet, nem aludhat.

● A gyógyszerek közül a nitrátok befolyásolják legnagyobb mértékben a mért értékeket, mert erős értágítást okoznak mind a kisartériákban, mind a nagyobb típusú artériákban, ezért csökkentik az Aix értékét, és befolyásolják a vérnyomást; ennek ellenére a gyógyszer megvonása életveszélyes állapotot is előidézhet. A beteg által rendszeresen szedett gyógyszereket tilos megvonni a mérés miatt!

● A vizsgálat előtt 10 perc testi, lelki nyugalom szükséges.

● A mérés során kerülendő minden olyan körülmény (ajtónyitás, telefoncsörgés, stb.), amely a beteg teljes nyugalmát megzavarhatja.

● Figyelemmel kell lenni a fehérköpeny-hipertóniára, gyanúja esetén ismételt méréseket kell végezni a vizit alatt vagy egy külön időpontban.

● A vizsgálatot lehetőleg fekvő testhelyzetben kell végezni (a teljes nyugalom és a vizsgálat reprodukálhatóságának megkönnyítése végett). A vizsgálónak meg kell jelölnie, ha a beteg ettől eltérő testhelyzetben volt.

● Az ismételt méréseket ugyanabban a napszakban és testhelyzetben kell elvégezni.

● Figyelemmel kell lenni az arrhythmya okozta lehetséges mérési zavarokra.

Forrás:
AJH (2002) 15:445452
European Heart Journal (2006) 27, 2588–2605
Artery Research (2007) 1, 2-12