A műszer

Miből áll egy Arteriográf?

Maga az Arteriográf négy egységből épül fel: a mérőegység, az ehhez kapcsolódó madzsetta, a számítógép (a program), és a műszer-PC kommunikációt lehetővé tevő infraport vagy bluetooth kapcsolat.

mt6

A mérőegység a vérnyomásmérőhöz hasonlít. Ebben high-fidelity szenzor érzékeli és alakítja elektronikus jellé a mandzsettából érkező nyomásváltozásokat.

A számítógépes Arteriográf program nélkül, önmagában kiváló minőségű vérnyomásmérőként is alkalmazható.

Az eszközhöz három különböző méretű mandzsetta tartozik.

A számítógépre telepített program a speciális működés kulcsa, a teljes mérést automatikusan, egy gombnyomásra bonyolítja le, majd ellenőrzi és a grafikus megjelenítés mellett számszerűsíti is a kapott eredményeket.

A kábel nélküli kapcsolatnak két előnye is van: a páciens nem közvetlenül a számítógéppel van összekapcsolva, továbbá a mérést nagyobb távolságból is el lehet végezni.

mt5

 

Hogyan történik a mérés?

Pulzushullám analízis és artériás életkor meghatározása Arteriográffal -egyszerű, mint egy hagyományos vérnyomásmérés.

1.         A rendszer beállítása

- Hozza létre a bluetooth vagy infravörös kapcsolatot a műszer és a számítógépe között! (A kapcsolat létrejöttét a képernyő jobb alsó sarkában láthatjuk.)
- Ellenőrizze, hogy a készülékben az elemfeszültség elegendő-e a műszer indításához! (4.6V akkumulátor esetén és 5.4V hagyományos elem esetén.)
- A műszer programjának elindításához kattintson az Arteriográf ikonra a képernyőn!

2.         A páciens felkészítése

- Bizonyosodjon meg arról, hogy a páciens a vizsgálatra megfelelő állapotban érkezett-e, illetve hogy az előírt körülmények megfelelőek! (Lásd „Ajánlások az artériás stiffness méréséhez“ a Szakirodalom menüpontban!) A kritériumok a hagyományos vérnyomásméréshez hasonlóak. Az artériás funkció rutinszerű, az irányelveknek megfelelő vizsgálatához fekvő pozíció ajánlott.
- Vegye fel az új páciens adatait vagy nyissa meg a már felvett páciensek adatlapját!
- Új páciens esetén a következő adatok megadása kötelező: név, születési dátum, magasság, jugulum-symphysis távolság és karkörfogat. (A többi betegadat megadása nem kötelező, de a pontos értékelés illetve a betegkövetés szempontjából érdemes.)
- Mérje meg a Jugulum csontmélyedés és a szeméremcsont felső tapintható szélének a távolságát a mellékelt mérőszalag segítségével! (Ez az aorta hosszával megegyező távolság.)
- Helyezze fel azt a mandzsettát a páciens domináns (erősebb) felkarjára, amelyet a program a felkar körfogat mérése után javasol!

3.         A mérés kivitelezése

- A Start gombra kattintással a műszer automatikusan elvégzi a vérnyomásmérést, majd a mandzsetta nyomásának változtatásával a diasztolés és a speciális, szupraszisztolésSzupraszisztolésA mért szisztolés vérnyomás feletti. Az Arteriográf 35 Hgmm-rel fújja a szisztolés fölé a mandzsettát, így jöhet létre a brachialis artéria okklúziója. A balkamra összehúzódási fázisában a vér egészen addig nem tud átjutni az elszorított érszakaszon, ameddig az artériában a vér nyomása kisebb, mint a mandzsetta nyomása. Mindez pár (max. 10) másodpercig tart, fájdalommentes. mérést.
- A körülbelül 2 perces mérés alatt valós időben látható az oszcillometriás görbék felvétele.
- A vizsgálat végeztével a mért adatok automatikusan megjelennek a képernyőn, nyomtatásra vagy további analízisre készen.

4.         A mérés minőségének ellenőrzése

- A mérés minőségéről informáló paraméter az SD (standard deviáció). A mérést zavaró körülmények (mozgás, ritmuszavar, légzés, beszéd, köhögés, stb.) az egyes pulzusgörbék alakját torzíthatják, így a jelminőséget befolyásolják.
- Amennyiben a regisztrált pulzusgörbék nem homogének, a program ezt jelzi a képernyőn piros színű figyelmeztetéssel, ez esetben a mérést tanácsos normalizált körülmények között megismételni.