Mit mér az Arteriograph? Milyen információt ad az érrendszeri állapotfelmérés?

Az Arteriograph vizsgálat az artériás rendszer állapotának felmérése. Meghatározza az artériák életkorát (mely ideális esetben nem haladja meg a biológiai életkort), a vérnyomást is szabályzó érfali sejtek működését, a fő ütőér rugalmasságát és a szívközeli erekben uralkodó vérnyomást – mindezek a hagyományos mérésből származó vérnyomásértéken túl roppant pontosan és részletesen tükrözik az érrendszer egészének állapotát.

Az artériás megbetegedés és az érelmeszesedés hosszú lefolyású, csendes betegségek. Tünetmentesek egészen az első felismerhető tünetekig, melyek mindenképpen már súlyos elváltozásokat jeleznek, és komoly következményekkel járnak. A fájdalmatlan, mindössze 2 perces vérnyomásméréshez hasonlító vizsgálattal még felfedezhetőek azok az elváltozások, melyek a későbbiekben komoly szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, állapotokhoz (szívinfarktus, stroke) vezethetnek. A korai felismeréssel megelőzhetjük kialakulásukat, és az ismeretek birtokában célzottan tehetünk a gyógyulásért.

Az artériák állapotát a vérnyomásértékeken túl három jellemző alapján lehet összefoglalni: Az aorta rugalmasságát a pulzushullám-terjedési sebesség írja le, a kiserek környezeti ingerekre való reagálási készségét az augmentációs index, és a szívközeli (centrális) érszakaszban uralkodó nyomást a centrális vérnyomás.

Az aorta rugalmasságának vizsgálata legegyszerűbben az oszcillometriás (egyszerű mandzsettás) módszerrel lehetséges. Az aorta rugalmassága azért fontos, mert a szívösszehúzódás után, elasztikus lévén ez az érszakasz veszi fel a kilökött vérmennyiséget, majd lassan, folyamatosan továbbítja az artériás rendszerbe, ez a feladata. Ha ez az érszakasz már nem olyan rugalmas (erről informál a pulzushullám-terjedési sebesség paraméter), az terheli az érrendszert és további elváltozásokra utalhat (érelmeszesedés, egyéb szív- és érrendszeri problémák).

Az érrendszer nem csupán egy vért a szervekhez és sejtekhez eljuttató csőrendszer, hanem egy működő szerv. Az augmentációs index azt mutatja, hogy a kis erek belső felületén elhelyezkedő sejtek (endothel sejtek, magyarul érbelhártya sejtjei; melyek tulajdonképpen az érrendszer működéséért, az artériás funkcióért felelősek), megfelelően működnek-e, azaz a környezeti ingerekre megvan-e a reagálási készségük, nem áll-e fenn folyamatos fokozott vazotónus, azaz fokozott érösszehúzódás (mely nem azonos az érszűkülettel!) az egész érrendszerben. Ezen érbelhártya-sejtek működése nagyon érzékeny a rizikófaktorok jelenlétére (magas vércukorszint, cukorbetegség, menopausa, dohányzás, stressz, nem megfelelő táplálkozás és mozgásszegény életmód, bizonyos gyógyszerek). Ha az ereink folyamatos „stresszben” vannak, és ez az érösszehúzódás folyamatosan fennáll, az terheli a szívünket, és csökkenti a szervek vérellátását, így ez az állapot további problémákhoz vezethet (komoly szív –és érrendszeri betegségek, érelmeszesedés, férfiaknál merevedési problémák)! Testmozgással, megfelelő táplálkozással és a rizikófaktorok mellőzésével edzésben- és karban tarthatók a kiserek és az artériás funkció, továbbá az egészséges életmód jótékony hatását például követni lehet ismételt vizsgálat során az augmentációs index érték csökkenésével.

a-bigstock-black-tonometer-and-heart-isol-31756040_d7geavts

Míg a hagyományos vérnyomásmérés a felkari értékeket adja meg, az Arteriograph oszcillometriás módszer által a centrális vérnyomással és a centrális pulzusnyomással a szív után következő érszakasz nyomásviszonyai jellemezhetőek. Gyakorlatilag azt mutatja meg, hogy a szív egy összehúzódáskor milyen nyomással szemben kell dolgozzon. Ezek az értékek a hagyományos vérnyomásmérésen túl szolgálnak információval, mert szorosabb összefüggést mutattak ki ezen értékek és a kedvezőtlen szív és érrendszeri események (pl. agyvérzés) között, mint a hagyományos felkari vérnyomásértékek. Összefügg a vérnyomással, a kiserek működésével, de egészséges vérnyomásértékek mellett is lehet a centrális vérnyomásérték magas! Azok a változtatások hatnak rá, melyek a keringést is javítják (a megfelelően választott vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, de mindenki számára a legfontosabb a testmozgás, a megfelelő táplálkozás – melyeket a háziorvos az ismert egészségi állapota alapján javasol).

Az artériás életkor az artériák állapota, összehasonlítva az Önnel egykorú, egészséges populáció átlagértékeivel – ideális esetben megegyezik a kettő, még jobb esetben pedig fiatalabb is lehet az artériás életkor, mint a biológiai! Amennyiben az artériás életkor magasabb, mint a valódi, orvosa segítségével ki kell deríteni, mely az a biológiai, életmódbeli tényező, melynek változtatásával tenni lehet az érrendszer állapotának javításáért!

A keringésem jó egészségének megtartása érdekében megfogadom, hogy:

○             Odafigyelek a táplálkozásomra (zöldségek és gyümölcsök, antioxidánsok fogyasztása, megfelelő folyadékbevitel, a túlzott cukorfogyasztás mellőzése) és a dohányzást mellőzöm.
○             Rendszeressé teszem a sportot a mindennapjaimban.
○             Rendszeresen ellenőriztetem szív-és érrendszeri paramétereim értékeinek alakulását.

 

Figyelem! A vizsgálatot csak orvos értékelheti ki, a kapott eredmények csak orvosi véleményezéssel minősülnek leletnek.