Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak

Kíváncsi, mit takar az "artériás stiffness" kifejezés? Tudni szeretné, miért érdemes mérni az artériáinak életkorát? Foglalkoztatja az egészsége, és többet szeretne tenni a szívéért és érrendszeréért? Böngéssze a bal oldali menüsort, reméljük, hasznos információval szolgálunk az érrendszeri állapotfelmérés jelentőségéről.

Részletes páciens tájékoztató

Tudta, hogy Magyarországon minden második ember halálát szív-és érrendszeri betegség okozza? A szívinfarktus, az agyvérzés legtöbbször váratlanul, néha pedig meglepően fiatal korban szedi áldozatait. Ezek a szív- és érrendszeri események egy hosszú folyamat, az érelmeszesedés nevű betegség első tünetei - és utolsó állomásai.

Sajnos kevesen tudják, hogy az érelmeszesedés nem mindenáron, vagy végzetszerűen következik be. A betegség korai felismerésével és ezt követően az egészségmegőrzés felé tett tudatos lépéseinkkel igenis hatékonyan tehetünk a szív- és érrendszeri betegségek ellen!

Mi az Arteriográf?

Az Arteriográf egy magyar fejlesztésű orvosi műszer, vérnyomásméréshez hasonlóan mandzsettával érzékel és analizál felkari nyomáshullámokat, ún. pulzushullámokat. Ez túlmutat a hagyományos vérnyomásmérésen, mert habár roppant egyszerű vizsgálatról van szó, az teljes érrendszer állapotáról pontos információt nyújt. Az automatikus elemzés segítségével még abban a fázisban diagnosztizálható a szív- és érrendszeri betegség, amikor a komolyabb egészségügyi problémák felfedezhetőek, így jobbára megelőzhető.

mt7

A módszer azon a felfedezésen alapul, hogy a műszer a felkaron elhelyezett mandzsettán keresztül olyan jeleket képes regisztrálni, melyek az egész érrendszer állapotát tükrözik, képet nyújtanak arról, mennyire rugalmasak - azaz mennyire egészségesek. Az érfali rugalmasság az érelmeszesedéssel szoros összefüggésben állló paraméter.

Mit mér a műszer és hogyan?

Maga a vizsgálat vérnyomásméréshez hasonlít, ám nem csupán a szisztolés és diasztolés vérnyomásértékeket ismerjük meg. A különbség a részletességben rejlik: a felkarra helyezett mandzsetta ún. teljes pulzusgörbéket képes érzékelni, melyek gyakorlatilag a karunkban mérhető vérnyomásváltozásokkal azonosak. Ezeket a görbéket a mérőműszer elektronikus jelekké alakítja, majd a számítógépes program analizálja.
A kapott eredmény jellemzi:
- a kisereket, az artériák belső felszínének, mint legnagyobb szervünknek a működését,
- a szívközeli érszakasz nyomásviszonyait, a szívre ható közvetlen terhelést,
- meghatározza a fő ütőér (aorta) rugalmasságát, és ez alapján, a közép-európai populáció átlagértékeit figyelembe véve kiszámítja az úgynevezett artériás életkort.

Ideális esetben az artériák ily módon meghatározott életkora nem haladja meg a vizsgált személy valódi életkorát. Ezzel a módszerrel értékes információkat lehet nyerni az érfalban lévő sejtek működéséről, valamint a fő ütőér, az aorta rugalmasságáról. Minél rugalmasabb az érfal, annál egészségesebb.

mt4

Gyakorlati részét tekintve a kb. 15 perces vizsgálat tulajdonképpen olyan, mint egy fekvő helyzetben többször elvégzett vérnyomásmérés. A mérés során 12 paramétert vizsgálnak, melyek között szerepelnek a kis- és nagyartériák állapotát mutató értékek is. Ez azért nagyon fontos, mert a hagyományos vérnyomásmérés önmagában nem ad elég információt a beteg állapotáról. Alacsony vérnyomás esetén is már szembesülhetünk a kialakult érelmeszesedéssel, illetve egészségesnek tűnő vérnyomásérték esetén is találkozhatunk nem megfelelő érműködéssel. A betegség már igen fiatal életkorban elkezdődhet, amikor még egészségesnek gondoljuk magunkat. Az Arteriográffal történő speciális vérnyomásmérő módszer betekintést enged az erek funkciójába, bármilyen korú páciens számára.

Mennyire fájdalmas a vizsgálat?

Mivel a vizsgálat kizárólag vérnyomás- és pulzushullám-görbék méréseiből áll, melyek egy felkari vérnyomásmérésből származnak,  nem jár semmilyen fájdalommal, vagy kellemetlenséggel, nincs mellékhatása és veszélytelen.

Mit kell tennem a vizsgálat után?

A mérések eredményéről nyomtatott lelet készül, az orvos ennek alapján dönthet a további vizsgálatokról, az esetleges gyógykezelésekről. A kapott leleten szerepelnek az artériák rugalmasságát leíró paraméterek: az érrendszer általános stresszére vonatkozó adatok, valamint a fő ütőér rugalmasságával vagy merevségével összefüggő aorta-pulzushullám terjedési sebesség mérőszáma és a centrális vérnyomás, mely a szívközeli nyomásviszonyokat írja le.

Az Arteriográffal történő érállapot-vizsgálat minden ma elérhető módszer közül a legegyszerűbben, és az alkalmazott szűrővizsgálati módszereket összevetve legkorábban mutatja ki az érelmeszesedést, illetve az erre való hajlamot. A módszer különlegessége és legfőbb erénye, hogy minderre már tünet- és panaszmentes állapotban is képes - amikor még nagyobb az esély a baj megelőzésére, kezelhetőségére.

Kiknek érdemes elvégezni az állapotfelmérést az Arteriográffal?

A vizsgálat 30 éves életkor felett mindenkinek javasolt. Közülük is különösen azoknak, 
- akik stresszes körülmények között élnek és dolgoznak
- akik túlsúlyosak
- akik dohányoznak
- akik cukorbetegek

- akik vesebetegek- akiknek magas vérnyomása van
- akiknek magas a koleszterin- és/vagy a triglicerid szintje
- akiknek családjában előfordult magas vérnyomás,
vagy szívbetegség, cukorbetegség
- akinek bármilyen érbetegséggel összefüggésbe hozható
panasza van
- a gyermeket váró hölgyeknek és
- a változó korba lépő hölgyeknek.

A felsorolás nem teljeskörű. Éppen az egyéni érintettség feltérképezése a fontos, az egyéni életvezetés és terápia kialakítása.

Állapotfelmérés céljából nem javasolt a vizsgálat azoknál, akiknek diagnosztizált érrendszeri problémájuk van, vagy volt (pl. infarktus, agyvérzés, diagnosztizált alsóvégtagi érszűkület, stb.), ugyanis ezekben az esetekben az arteriográffal történő vizsgálat diagnosztikai szempontból nem nyújt többlet információt a kezelő orvos számára. Ebben az esetben viszont a vizsgálat abban segítheti a kezelőorvost, hogy segítségével kiválaszthatja a legmegfelelőbb terápiát, illetve nyomon követheti a gyógyszeres kezelés hatékonyságát.

A vizsgálatot nem finanszírozza az OEP, így az magánklinikákon és magánrendelések keretén belül érhető el. A vizsgálatért többnyire fizetni kell, ám az általa megszerzett diagnosztikai információkhoz és sok esetben megnövekedett életesélyekhez képest elhanyagolható költség.

Az artériás életkor méréséről már a Népszabadság Online-on is olvashat.