Medexpert CBPM24

Ambuláns vérnyomásmérő centrális vérnyomás méréssel

A CBPM24 forradalmian új technológiájának köszönhetően több, mint aminek első ránézésre látszik, hiszen a új távlatokat nyit meg a 24 órás vérnyomásmonitorozás területén. Az invazívan validált módszer segítségével a műszer a hagyományos vérnyomásértékeken túl egyidejűleg a centrális vérnyomás rögzítésére is képes.

A különböző vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatásának értékelésében és az egyénre szabott terápia optimalizálásában kimagaslóan fontos szerepet tölt be, hogy a perifériás és centrális vérnyomás napi változásai egymással párhuzamosan, 24 órán keresztül megfigyelhetők.

Mi a centrális systolés vérnyomás?
Az aortagyökben (az aorta kezdeti szakaszán) uralkodó nyomás.

Miben különbözik a centrális systolés és a perifériás vérnyomás?
A centrális és a szokványosan mért brachiális vérnyomás között jelentős különbség van. Fiatal, egészséges egyénben a centrális szisztolés nyomás alacsonyabb a periférián mért értéktől. Ennek az az oka, hogy a rugalmas elasztikus aorta tágulékonyabb, mint a muszkuláris típusú brachiális artéria. Az életkor előrehaladtával az arteriosclerosis folyamatának megjelenésével a fő ütőér falának rugalmassága csökken és emelkedik a centrális szisztolés vérnyomás, amelyhez nagymértékben hozzájárul az endotel diszfunkció okozta vaszkuláris tónusfokozódás is.

A Medexpert CBPM24 által mért jellemzők:
Centrális vérnyomásértékek

Centrális systolés vérnyomás (SBPao)
Centrális pulzusnyomás (PPao)
Felkari vérnyomásértékek
Systolés és diasztolés vérnyomásértékek (Sys, Dia)
Artériás középnyomás (MAP)
Pulzusnyomás (PP)
Pulzusszám (HR)

Termékleírás: Bluetooth verzió és Infravörös verzió