Teljes nézet

Az Arteriográf háttere

Az Arteriográf egy új diagnosztikai módszer, amelynek segítségével egyszerűen adhatunk megbízható és a beteg számára is könnyen értelmezhető információt az endothel funkcióról, a szív utóterheléséről és a nagyerek rugalmasságának megváltozásáról, melyek külön-külön és együttesen is a kardiovaszkuláris rizikó kiemelten fontos, meghatározó elemei.

Az elmúlt évtized orvostudományi kutatásai új lehetőséget teremtettek az érelmeszesedés korai fázisában való felismerésére az artériás funkció és a nagyartériás rugalmasságának vizsgálatán keresztül. Az artériás stiffness (érfali rugalmatlanság) szív- és érrendszeri megbetegedések és előrejelzésével kapcsolatos hatékonyságát jelentős számú, széleskörű nemzetközi vizsgálatok és megállapítások, nemzetközi, ún. „evidence based medicine” értékű tanulmányok támasztják alá. Korábban ezek a fontos jellemzők csak klinikai körülmények között voltak vizsgálhatóak. Az ezen a területen bekövetkezett személetváltás következménye olyan egyszerűen alkalmazható műszerek, alkalmazásukban veszélytelen eljárások megjelenése, amelyek képesek az artériás funkciót jellemző paraméterek mérésére.

A magyar fejlesztésű, több mint 30 országban szabadalmaztatott Arteriográf diagnosztikai módszer és műszer néhány perces veszélytelen vizsgálattal, gyakorlatilag egy fekvő helyzetben elvégzett vérnyomásméréshez hasonló eljárással képes mérni az artériák állapotát jellemző élettani jellemzőket, amelyek a többi ismert klasszikus rizikófaktortól (életkor, nem, vérnyomás, koleszterin szint, dohányzás) függetlenül, megbízhatóan jelzik a tünetmentes páciensek szív- és érrendszeri állapotát és veszélyeztetettségét. Az Arteriográf továbbá segíti az alkalmazott vérnyomáscsökkentő terápia pontos és személyre szabott beállítását.

arteriográf, szív és érrendszeri rizikó becslése, megelőzés, terápia

Az Arteriográf originális, szabadalmaztatott, és invazíven is validált oszcillometriás módszere a felkaron regisztrált pulzusnyomásgörbék elemzéséből nyer információt. A speciális, ún stop-flowStop-flowNincs véráram, kizárólag nyomásváltozást, nyomásgörbét érzékelünk, az áramlás nem "mossa el" a részletgazdag szupraszisztolés nyomásgörbét. metódus, azaz a brachiális artéria teljes okklúziója kizárja a felvett nyomásgörbék torzulását, így a nyomásgörbék tisztán kivehetőek és alkalmasak az analízisre. Az okklúziós mérési szakasz pár másodpercnyi időtartamot jelent. Az Arteriográf elemző szoftvere nem alkalmaz matematikai generalizált transzfer funkciót. A reflexiós hullám pozíciójának és amplitudójának meghatározása lehetővé teszi a puzushullám-terjedési sebesség, az augmentációs index és a centrális vérnyomás egyidejű, egyszerű meghatározását, további hemodinamikai paraméterekkel kiegészítve a hagyományos vérnyomásmérési adatokat (szisztolés, diasztolés vérnyomás, artériás középnyomás, pulzusszám).

Következő oldal: az Arteriogram